Paisatge amb cavall

Andorra

El Principat d’Andorra és un estat independent, de dret, democràtic i social. El règim polític d’Andorra és un coprincipat parlamentari.

Estat independent

Ser un estat independent significa que la sobirania d’Andorra no depèn d’un altre estat. Andorra és un país independent de 468 km2 limitat per unes fronteres amb els dos estats veïns. L’estat veí del nord és la República Francesa i el del sud és el Regne d’Espanya.


Estat de dret

Andorra és un estat de dret perquè la seva organització s’articula a través de la llei i de l’ordenament jurídic.


Estat democràtic

Andorra és un estat democràtic perquè té un sistema de representació política basat en l’elecció dels seus membres. Els estats democràtics normalment es caracteritzen perquè hi són permeses la llibertat d’expressió i de reunió, la celebració d’eleccions per escollir els representants polítics, la celebració de referèndums o l’existència de partits i organitzacions polítiques. Un estat democràtic garanteix unes llibertats individuals i col·lectives.

El règim parlamentari d’Andorra és democràtic perquè els seus membres són escollits pels ciutadans amb dret a vot en les eleccions que se celebren periòdicament cada quatre anys.


Estat social

Andorra és un estat social perquè protegeix i millora la qualitat de vida de tota la ciutadania. Un estat social garanteix una sèrie de serveis a tots els ciutadans per assegurar un progrés col·lectiu.