CONSULTA CIUTADANA PER A LA RESTAURACIÓ DE BÉNS PATRIMONIALS

El Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports compta amb més de 20.000 objectes inventariats i custodiats que formen part del nostre patrimoni cultural. Aquests objectes es conserven en condicions concretes de temperatura i humitat, d’emmagatzematge, trànsit i exposició per prevenir els possibles efectes negatius que factors com ara les alteracions climàtiques, la llum o la manipulació puguin tenir sobre ells.

D’aquest tractament se’n diu conservació preventiva. 

Puntualment, es duen a terme intervencions de restauració amb l’objectiu de reduir el deteriorament d’un objecte, estabilitzar-lo i preservar la seva integritat, recuperar-ne l’estètica o fins i tot la seva funcionalitat. 

Enguany, el Departament de Patrimoni Cultural proposa que decidiu vosaltres, entre tres opcions, quins béns mobles voleu que siguin restaurats amb preferència.  

S’han triat tres opcions molt diferents per fer un tastet de la diversitat d’objectes que conformen les col·leccions nacionals: una peça litúrgica, un conjunt de peces arqueològiques i un conjunt d’instruments musicals. Aquests, són objectes pendents de restaurar que destaquen per la seva singularitat:

Quina d'aquestes 3 opcions t'agradaria prioritzar?

Participa en la votació abans del 14 d'octubre seguint aquest enllaç

 Vota-ICON

CASULLA MORTUÒRIA

La casulla és una vestidura que el sacerdot es posava sobre de tota la roba per celebrar la Missa de Divendres Sant, la de difunts o Missa defunctorum i també durant la Quaresma. Aquesta casulla, datada entre els segles XVI i XVIII, està decorada amb tres calaveres i tres parells d’ossos creuats a la part central, com a símbol de la mort i sobretot com a memento mori (expressió llatina que significa “recorda que moriràs”).

És una de les més antigues conservades al fons de Patrimoni Cultural i procedeix de l’església de Sant Martí de la Cortinada. Tot i que es garanteix l’estabilitat del bé, la seva restauració permetria exposar-la correctament i mostrar-la al públic.

 

CONJUNT DE PECES ARQUEOLÒGIQUES DE METALL DE L'EDAT MITJANA

Conjunt de 47 peces arqueològiques de ferro i bronze provinents del jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda. El jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda és l’únic assentament andorrà on s’ha constatat una ocupació continuada, fet que ha permès esbrinar com devia ser la vida quotidiana entre els segles XII i XIV. 

Durant les diferents excavacions es van recuperar milers d’objectes de l’edat mitjana, com ara claus, ferradures, esquelles, peces relatives a l’armament, abillament personal, eines vàries, estris agrícoles, ganivets, monedes i peces informes.

CONJUNT D'INSTRUMENTS DE CORDA

Conjunt d’instruments de corda procedents de la col·lecció de la Casa Rossell d’Ordino, una de les més riques i diverses d’Andorra a nivell patrimonial, documental i històric. Aquest conjunt inclou un saltiri i tres guitarres dels segles XVIII i XIX.

Aquests objectes permeten fer-se una certa idea de la importància de la música dins la família Rossell, al mateix temps que esdevenen una referència per a l’estudi de la música a l’Andorra dels segles XVIII, XIX i XX.

El saltiri era un instrument musical de la família de les cítares que va ser molt popular a la Catalunya del segle XVIII entre les dones de famílies benestants, decorat amb escenes romàntiques i bucòliques.

També hi ha tres guitarres singulars, elements excepcionals per a aprofundir en el coneixement de la guitarreria d’escola catalana dels segles XVIII i XIX.