L' ANDORRA QUE VOLEM
#AndorraQueVolem Presenta propostes per construir conjuntament l'Andorra que volem
Ens trobem en un moment de canvi a nivell mundial. També a Andorra. No tot el que s’havia planificat fins ara servirà. I, alhora, han sorgit nous reptes als quals s’ha de donar resposta. Cal, doncs, repensar les prioritats dels poders públics a curt i a mitjà termini i revisar la planificació de quines polítiques públiques tirar endavant en els propers temps. Per fer-ho, a més de criteris tècnics, científics i polítics, és important apel·lar a la intel·ligència social col·lectiva de la ciutadania d’Andorra.
Participa en aquest procés participatiu fent-nos arribar les teves propostes i reflexions sobre quin és el rumb que hauria d’adoptar Andorra a partir d’ara. Si t’és possible, comparteix-ho al més aviat possible, perquè ara és un moment clau per repensar-nos.
Si no pot ser, podràs compartir les teves propostes durant tota la legislatura.
-------------------------------------------------------------
Per què participar en el context actual?
Tot allò que molts de nosaltres, a nivell personal o familiar, havíem planificat per als propers mesos ja no ens serveix. Algunes coses sí, evidentment; d’altres, patiran algunes modificacions mínimes; i d’altres, encara, seran completament diferents. En conjunt, però, el 2020 no s’acabarà assemblant gaire al que podríem haver imaginat la nit de Cap d’Any. El context és, ara, un altre, valorem les coses de manera diferent i hem ajustat les nostres expectatives i les nostres prioritats. Potser ara ja no adquirirem allò que teníem claríssim que compraríem quan arribés l’estiu i, en canvi, invertirem en alguna altra cosa que fa unes setmanes ni tan sols sabíem que existia.
Això que ens passa com a individus i com a famílies també ens passa com a societat. El món ha canviat i, amb ell, tots nosaltres. I així com ho fan les persones, les famílies o les empreses, els poders públics de tot el món també han de repensar ara les seves prioritats per a les setmanes, els mesos i els anys que venen. I els nostre país no n’és una excepció.
No tot el que s’havia planificat fins ara servirà. I, alhora, han sorgit nous reptes –inesperats fins fa poques setmanes— als quals s’ha de donar resposta. Cal, en síntesi, repensar les prioritats dels poders públics a curt i a mitjà termini. Cal revisar la planificació de quines polítiques públiques tirar endavant en els propers temps.
Es tracta, en certa manera, d’omplir ben ple un sac amb tot de propostes per poder triar després aquelles que millor s’ajustin a la situació actual. Com més complet, ric i divers sigui el sac, millors seran les propostes seleccionades i millor contribuiran al benestar, el creixement i l’atractiu d’Andorra.
És per això que a banda de criteris tècnics i científics, a banda del criteri dels representants polítics i del teixit associatiu del país, és important apel·lar a la intel·ligència social col·lectiva de la ciutadania d’Andorra. Si els ciutadans també contribueixen a omplir aquest sac, no només farem que hi hagi més propostes a considerar sinó també més perspectives i punts de vista, fent que el conjunt sigui més ric, més divers i més plural.
Ens trobem en un moment clau, un moment en què el context ens obliga a repensar-nos, un moment en què la participació ciutadana té més sentit que mai, un moment en què la teva veu és més important que mai, un moment per replantejar-nos com volem encarar el nostre futur. Ens ajudes a repensar-nos?
Com pots participar?
Pots participar en aquest procés participatiu compartint al Visc les teves propostes o les teves reflexions sobre el rumb que a partir d’ara hauria de seguir Andorra. Quines polítiques públiques és imprescindible tirar endavant al llarg dels propers tres anys? Quines decisions hem de prioritzar? Quines mesures s’han d’adoptar sí o sí? Quins projectes s’han de descartar o congelar durant un temps? Quines accions concretes creus que s’han de dur a la pràctica? Respon a alguna d’aquestes qüestions o enfoca-ho com a tu et sembli més pertinent, explica perquè defenses allò que defenses i comparteix-ho al Visc! És el moment de dir-hi la teva!
De quant de temps disposes? Diferents ritmes, un mateix objectiu
Una cursa de fons: un espai per compartir i construir propostes durant tota la legislatura
Per pensar bé l’Andorra que volem, és important poder fer-ho de manera pausada, donant-nos temps per valorar què volem, per què ho volem, quina és la millor manera de dur-ho a la pràctica, etc. Per aquest motiu, disposarem d’un espai dins d’aquest procés participatiu obert durant tota la legislatura perquè sempre pugueu fer arribar el vostre punt de vista sobre el rumb que hauria d’adoptar Andorra i perquè puguem anar cuinant aquestes propostes a foc lent.
Algunes maratons participatives: espais per compartir propostes en moments d’urgència
En alguns moments puntuals, però, necessitarem que la vostra participació es concentri en molts pocs dies. Perquè el context així ho reclama. Aquest que estem vivint ara mateix, sense anar més lluny, és un moment d’urgència. I tot i que consultar la ciutadania amb marges estrets de temps no és la millor de les opcions, és l’única opció quan tant la realitat com els diferents actors socials demanin que s’actuï i s’actuï ja. Si volem actuar ja, però volem fer-ho de manera planificada –pensant bé què farem— i, a més, de manera participativa –sense deixar ningú al marge—, alguns processos participatius s’hauran de concentrar en molt poc temps. Per aquest motiu, disposarem d’espais específics (tant al Visc com a les seves xarxes socials) per sol·licitar-vos la vostra participació exprés en el codisseny de polítiques públiques.
En relació a quins àmbits puc participar?
Perquè puguin ser considerades pels poders públics, les propostes i les reflexions que compartiu haurien de tenir a veure amb les polítiques públiques que es poden impulsar i implementar des de les diferents institucions: polítiques econòmiques, financeres, educatives, sanitàries, socials, de relacions exteriors, de mobilitat, mediambientals, culturals, etc.
Què se’n farà, de totes aquestes propostes?
Totes les propostes construïdes en el marc d’aquest procés participatiu i d’intel·ligència social col·lectiva seran registrades, compilades, compartides i difoses de manera generalitzada i es faran arribar als estaments públics concernits perquè les puguin valorar i, eventualment, implementar.
En qualsevol cas, no es pot garantir que les propostes construïdes en el marc d’aquest procés participatiu puguin portar-se a la pràctica ni totalment ni parcialment, ni a curt ni a mitjà termini. La complexitat tècnica que requereix la gestió de l’emergència sanitària actual i les grans implicacions financeres de la gestió de l’endemà de l’emergència impliquen que les administracions públiques hagin de prioritzar molt bé totes i cadascuna de les seves actuacions. L’objectiu de tot aquest procés participatiu és, doncs, contribuir a omplir el sac d’actuacions possibles amb el màxim de propostes i que, alhora, siguin com més diverses millor perquè, així, a l’hora de triar i de prioritzar, es puguin seleccionar les que més contribueixin a fer una Andorra millor.
Compartir: