CONSULTA CIUTADANA PER A LA RESTAURACIÓ DE BÉNS PATRIMONIALS PER A L'ANY 2023

CONSULTA CIUTADANA PER A LA RESTAURACIÓ DE BÉNS PATRIMONIALS PER A L'ANY 2023

El Departament de Patrimoni Cultural proposa que decidiu vosaltres, entre tres opcions, quins béns mobles voleu que siguin restaurats amb preferència.

El Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports compta amb més de 20.000 objectes inventariats i custodiats que foment part del nostre patrimoni cultural. Aquests objectes es conserven en condicions concretes de temperatura i humitat, d’emmagatzematge, trànsit i exposició per prevenir els possibles efectes negatius que factors com ara les alteracions climàtiques, la llum o la manipulació puguin tenir sobre ells. D’aquest tractament se’n diu conservació preventiva.

Puntualment, es duen a terme intervencions de restauració amb l’objectiu de reduir el deteriorament d’un objecte, estabilitzar-lo i preservar la seva integritat, recuperar-ne l’estètica o fins i tot la seva funcionalitat. En aquest sentit, L’Àrea de Patrimoni Cultural compta amb tres tècnics conservadors-restauradors que planifiquen, realitzen i dirigeixen les intervencions en els diferents béns mobles.

L’any 2022 el Departament de Patrimoni Cultural i el Departament de Participació Ciutadana van realitzar una consulta ciutadana per primer cop per tal que la ciutadania, mitjançant votació, decidís quins béns mobles volia que fossin restaurats amb preferència. La votació va comptar amb un total de 437 vots, resultant guanyadora amb un 40%  la Casulla mortuòria datada entre els segles XVI i XVIII procedent de l’església de Sant Martí de la Cortinada.

Enguany s’ha decidit repetir l’acció participativa amb tres opcions molt diferents per fer un tastet de la diversitat d’objectes que conformen les col·leccions nacionals: uns baguls esponsals, una custòdia i un conjunt de cinc peces de indumentària de soldats carlins.

 

1.        Baguls esponsals

Es tracta de dues peces del mateix moment i de la mateixa tipologia, un de nuvi i l’altre de núvia. Són de planta rectangular, amb la tapa lleugerament bombada i dos nanses laterals. El suport és fusta de pi tallada. Exteriorment, estan recoberts de cuir clavetejat amb tatxes de llautó i, interiorment, estan folrats amb seda de color blau i cinta rosa, clavetejada, també de seda. Tenen els panys de ferro forjat, decorats amb or fi, que encara és visible en alguns punts. Els baguls servien per transportar els aixovars dels nuvis en cas de desplaçament. 

2.        Custòdia

Procedent de Santa Eulàlia d’Encamp és tipus vitrina i servia com a expositor del Santíssim Sagrament en ocasions especials, com ara el Dijous Sant o el Corpus Christi. La peça és de fusta policromada al tremp, vidre i paper filigranat, i té una forma polièdrica, amb base hexagonal. A la part posterior conserva una inscripció força singular (“Rt. Pere Aldosa. Any. 1754”), cosa que ens permet saber a qui va pertànyer i quan va ser feta.

 3.        Peces d’indumentària de soldats carlins

Les peces formen part d’un lot d’objectes que van pertànyer a soldats que es van refugiar a Andorra i van ser acollits a Casa Rossell d’Ordino. La família va conservar durant diverses generacions part de la indumentària i de l’armament que duien. A part d’alguns accessoris (cinturons per dur l’armament, polaines, galons...) també ens han arribat algunes peces tèxtils dels uniformes, que ara es proposa restaurar: dos boines, uns pantalons i dues bosses, que reben el nom de portamantes i que els oficials que anaven a cavall duien sobre la sella.

 

Com pots participar?

Omplint el següent formulari abans del 23 d’octubre.